Cu ajutorul noilor tehnologii cercetătorii au îmbunătăți un tratament existent pentru recuperarea membrelor la supraviețuitorii unui accident vascular cerebral (AVC).
Terapia de reabilitare în oglindă este o tehnică utilizată în mod obișnuit cu supraviețuitorii unui AVC pentru a-i ajuta să-și recâștige funcțiile membrelor care au fost slăbite în urma atacului cerebral.
Metoda constă în utilizarea iluziei vizuale pentru a angaja membrul mai slab. În timpul reabilitării, pacienții se uită într-o oglindă și își privesc membrul mai puternic efectuând un exercițiu, făcând să pară că membrul mai slab face exerciții în același timp.
Metoda este menită să repornească din nou și să crească neuroplasticitatea în partea creierului care a suferitun AVC și care provoacă slăbiciunea musculară.
La spitalul universității de medicină din Michigan (U-M Health), o echipă de cercetători au explorat o abordare actualizată a acestei rutine de reabilitare prin adăugarea realității virtuale.
Tehnologia, denumită NeuRRoVR, a fost creată de la zero la U-M Health.
Despre NeuRRoVR
Prin NeuRRoVR, pacienții folosesc o cască de realitate virtuală și senzori de mișcare, plasați pe corp, pentru utiliza diferite „jocuri” care îi ajută să își atingă obiectivele terapeutice.
Jocurile NeuRRoVR pot, de asemenea, să vizeze direct membrul slăbit sau să solicite ca ambele membre să lucreze împreună pentru a finaliza mișcarea.
Unul dintre jocuri implică o minge virtuală care se mișcă în sus și în jos în funcție de mișcările mâinii pacientului. Atunci când aceștia fac mișcările corecte, mingea se mișcă în sus și apare verde pentru a arăta că a fost făcută corect. Atunci când pacientul își relaxează mâna, mingea coboară.
Scopul este ca pacientul să controleze mingea cu ajutorul mâinilor, permițându-i în același timp să-și vadă progresul prin intermediul ochelarilor virtuali.
Pacientă care a supraviețuit unui AVC mișcă blocuri folosind realitatea virtuală. Credit: U-M Health, Chandramouli Krishnan și echipa, 7 ianuarie 2025O altă formă a acestor jocuri este cea care exersează echilibrul pacientului. Prin intermediul căștii de realitate virtuală, pacientul va avea senzația că merge pe o suprafață îngustă, cum ar fi o frânghie pe care trebuie să-și păstreze echilibrul pentru a rămâne pe ea.
Cu toate acestea, pacientul este în siguranță pe sol și nu riscă să cadă. Senzorii de mișcare conectați la picioare îi vor permite pacientului să își vadă mișcările prin intermediul căștii virtuale.
Fizioterapeuții care administrează terapia pacienților lor pot ajusta dificultatea jocului în funcție de obiectivele individuale.
Terapeuții pot alege să ajusteze ceea ce este afișat pe ecranul căști, astfel încât să pară că pacienții se descurcă puțin mai bine decât o fac. Acest lucru ajută creierul să depună mai mult efort în acea parte care are nevoie de mai multă neuroplasticitate.
Utilizarea NeuRRoVR la pacienții cu AVC
Atunci când a fost utilizată la supraviețuitorii unui AVC, tehnologia i-a ajutat pe mulți dintre pacienți să-și atingă obiectivele în materie de echilibru și abilități motorii, precum și să-și îmbunătățească conexiunile neuronale.
„Am primit feedback pozitiv atât de la fizioterapeuții care operează sistemul de realitate virtuală, cât și de la pacienții care îl folosesc în terapie”, a declarat marți prof. Chandramouli Krishnan într-un comunicat.
„Pacienții se pot identifica cu avatarul lor, mai ales că îl putem face să semene cu ei. Cu cât pacienții văd mai mult avatarul ca pe o extensie a propriului corp, cu atât șansele de excitabilitate cerebrală par să fie mai mari”, a explicat cercetătorul.
Pacientă care a supraviețuit unui AVC folosește realitatea virtuală pentru a face exerciții pentru mâini. Credit: U-M Health, Chandramouli Krishnan și echipa, 7 ianuarie 2025Cu tehnologia testată la Centrul de Sănătate Canton al U-M Health, echipa de cercetare se concentrează pe extinderea acestei tehnologii pentru a observa cum poate fi implementată în planurile de tratament de terapie fizică pentru diferite tipuri de pacienți.
Deși este cunoscut faptul că activitățile de realitate virtuală pot crește excitabilitatea creierului, echipa dorește să exploreze modul în care exercițiile simple versus cele complexe afectează acest proces.
„Așteaptăm cu nerăbdare să extindem cercetarea la alte persoane care beneficiază de terapia în oglindă”, a menționat prof. declarat Krishnan.
Cercetătorii speră că utilizarea realității virtuale pentru practicile de reabilitare va deveni mai accesibilă pentru echipele de terapie fizică și pacienți, pe măsură ce continuă cercetările.
Studiul a fost publicat în Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation.
Foto articol: O supraviețuitoare a unui AVC utilizează NeuRRoVR pentru a exersa echilibrul pe o grindă. Credit: Laboratorul U-M Health (Chandramouli Krishnan și echipa), 7 ianuarie 2025.