Intervențiile în dieta alimentară pot reduce riscul de deces prematur, sugerează un nou studiu - 360medical.ro

Intervențiile în dieta alimentară pot reduce riscul de deces prematur, sugerează un nou studiu - 360medical.ro
📅 2025-01-07

Un studiu care pune accentul pe alimente neprocesate, arată că o dietă alimentară pe bază de fructe și legume, cu o cantitate modestă de carne și lactate, poate reduce riscul de deces prematur cu 30%. 

Potrivit noului studiu, condus de Facultatea de Sănătate Publică a Universității Harvard, persoanele care au o dietă sănătoasă și durabilă își pot reduce substanțial riscul de deces prematur, pe lângă impactul lor asupra mediului.

Acesta este primul studiu de amploare care evaluează în mod direct impactul aderării la recomandările din raportul de referință EAT-Lancet din 2019.

Cercetătorii au numit modelul alimentar prezentat în raport – care pune accentul pe o varietate de alimente pe bază de fructe și legume minim prelucrate, dar permite un consum modest de carne și produse lactate – Dieta Planetară pentru Sănătate (PHD).

Cercetătorii au utilizat date privind sănătatea a peste 200.000 de persoane înscrise în Studiul privind sănătatea asistentelor medicale (I și II), și studiul de urmărire a profesioniștilor din domeniul sănătății, care au completat chestionare privind alimentația la fiecare patru ani pe o perioadă de 34 de ani.

Regimurile alimentare au fost apoi notate pe baza aportului acestora ca făcând parte din 15 grupuri de alimente, inclusiv cereale integrale, legume, carne de pasăre și nuci., pentru a determina cât de bine au respectat dieta participanții.

Studiul, publicat în luna decembrie 2024, în revista American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că fiecare cauză majoră de deces, inclusiv bolile de inimă, bolile pulmonare și cancerul, a fost redusă la persoanele ale căror diete au aderat cel mai îndeaproape la dieta planetară pentru sănătate (Planetary Health Diet).

Acesta a fost primul studiu de amploare care a evaluat efectele asupra sănătății ale acestei diete, despre care cercetătorii au constatat că poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale unei persoane cu 29% și impactul asupra utilizării resurselor terenurilor cu 51%.

Oamenii de știință au remarcat că utilizarea mai scăzută a terenurilor este importantă pentru reîmpădurire și pentru reducerea nivelului de gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice.

„Schimbările climatice au pus planeta noastră pe calea unui dezastru ecologic, iar sistemul nostru alimentar joacă un rol major”, a declarat Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la facultatea de sănătate publică, T.H. Chan, a universității Harvard, într-un comunicat.

„Schimbarea modului în care mâncăm poate contribui la încetinirea procesului de schimbare climatică, și ceea ce este cel mai sănătos pentru planetă este, de asemenea, cel mai sănătos pentru oameni”, a precizat omul de știință.

Constatările studiului arată cât de legate sunt sănătatea umană și cea planetară. Alimentația sănătoasă stimulează sustenabilitatea mediului, care, la rândul său, este esențială pentru sănătatea și bunăstarea fiecărei persoane de pe Pământ.

Ce trebuie să mâncați în timpul dietei

Dieta pune accentul pe creșterea consumului de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și nuci, reducând în același timp aportul de zaharuri crude și rafinate și de carne roșie, potrivit CBS News.

Propusă pentru prima dată de Comisia EAT-Lancet în 2019, creatorii dietei au sperat să abordeze modul de a hrăni în mod durabil o populație în creștere.

Componentele planului sunt similare cu dieta mediteraneană și pot fi adaptate pentru a fi complet bazate pe o dietă bogată în fructe și legume.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Franța a identificat primul caz de îmbolnăvire cu noua variantă de mpox

Franța a identificat primul său caz al noii variante mpox, a anunțat luni agenția de presă AFP, citând un comunicat al Ministerului Sănătății din această țară. Pacientul nu a călătorit Articolul Franța a identificat primul caz de îmbolnăvire cu noua variantă de mpox apare prima dată în 360medical...

Epidemia de gripă a cuprins Europa. Se înmulțesc cazurile și în România

Cazurile de gripă sunt în creștere în Europa după sărbători, afectând cel mai mult copiii sub 15 ani și adulții de peste 60 de ani. Spitalele din Franța și Spania Articolul Epidemia de gripă a cuprins Europa. Se înmulțesc cazurile și în România apare prima dată în 360medical.ro.

Primul deces cauzat de gripa aviară în Statele Unite

Un pacient american care fusese spitalizat cu gripă aviară H5N1 a murit, a anunțat luni Departamentul de Sănătate din Statele Unite ale Americii, marcând primul deces uman raportat în această Articolul Primul deces cauzat de gripa aviară în Statele Unite apare prima dată în 360medical.ro.

Cercetătorii au identificat celule care ar putea avea un rol-cheie în îmbătrânire

O echipă de oameni de știință de la Institutul Allen din Seattle, Statele Unite, a identificat zeci de tipuri particulare de celule care înregistrează schimbări majore odată cu îmbătrânirea, precum Articolul Cercetătorii au identificat celule care ar putea avea un rol-cheie în îmbătrânire apare p...

România, printre statele din UE cu cele mai ridicate rate ale populației supraponderale

România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rate ale populației adulte supraponderale, principala cauză fiind activitatea fizică redusă, arată raportul “Health at a Glance Articolul România, printre statele din UE cu cele mai ridicate rate ale populației suprapo...

Virusul herpes simplex ar putea avea un rol în patologia Alzheimer

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite, a identificat o legătură surprinzătoare între boala Alzheimer și virusul herpes simplex (HSV-1), ce sugerează că infecția virală ar Articolul Virusul herpes simplex ar putea avea un rol în patologia Alzheimer apare prima d...

Singurătatea, asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare și infecții

Interacțiunile cu prieteni și membri ai familiei sunt importante și pentru sănătate, deoarece îmbunătățesc sistemul imunitar și reduc riscul de boli cardiovasculare și de infecții, arată un nou studiu realizat Articolul Singurătatea, asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare și infecții...

Nouă țintă terapeutică promițătoare în cancerul pancreatic

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității California din San Diego (UCSD) a identificat o enzimă care promovează creșterea tumorii în adenocarcinomul ductal al pancreasului (ADP), Articolul Nouă țintă terapeutică promițătoare în cancerul pancreatic apare prima dată în 360me...

Intervențiile în dieta alimentară pot reduce riscul de deces prematur, sugerează un nou studiu

Un studiu care pune accentul pe alimente neprocesate, arată că o dietă alimentară pe bază de fructe și legume, cu o cantitate modestă de carne și lactate, poate reduce riscul Articolul Intervențiile în dieta alimentară pot reduce riscul de deces prematur, sugerează un nou studiu apare prima dată ...

Testele genetice pot îmbunătăți îngrijirea pacienților cu tulburări de neurodezvoltare, sugerează o analiză

O abordare bazată pe informații genomice ar putea fi promițătoare în cazul pacienților cu tulburări de neurodezvoltare. Pentru pacienții cu tulburări de neurodezvoltare (NDD), un model informat de genomică poate Articolul Testele genetice pot îmbunătăți îngrijirea pacienților cu tulburări de neur...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.