Un grup de cercetători din Australia a anunțat joi că a identificat o modalitate de a reduce la tăcere mutații genetice care cauzează mai multe cancere agresive. Laboratorul din Melbourne a folosit tehnologia CRISPR, utilizată de oamenii de știință pentru țintirea, dezactivarea sau editarea ADN-ului specific din celule. Dezvoltarea platformei ar putea transforma modul în care sunt trate cancerele determinate de mutații greu de țintit.
Într-un nou studiu, cercetătorii de la Centrul pentru cercetarea cancerului Peter MacCallum, din Melbourne, au demonstrat că este posibilă utilizarea instrumentului de editare genetică CRISPR pentru a reduce la tăcere mutațiile genelor KRAS G12, NRAS G12D și BRAF V600E, care determină apariția cancerelor pancreatice, colorectale și pulmonare agresive.
Echipa a utilizat proteina Cas13 pentru a permite CRISPR să vizeze acidul ribonucleic (ARN) în locul ADN-ului.
CRISPR este un instrument puternic pe care oamenii de știință îl utilizează pentru a localiza și dezactiva sau edita ADN-ul specific din celule. Cas13 este o proteină implicată în acest proces care permite acestui instrument să țintească ARN-ul – informația din aval trimisă de ADN – în loc de a viza ADN-ul.
Ei au constatat că CRISPR-Cas13 a fost capabil să degradeze selectiv transcripțiile mutațiilor ARN, cruțând în același timp versiunile normale, nemutate ale genelor din celulele sănătoase.
Toate mutațiile genetice vizate în studiu sunt variante mononucleotidice (SNV), mici modificări ale codului genetic care determină creșterea necontrolată a celulelor.
Mohamed Farah, coautor al studiului, a declarat că variantele au fost până acum în mod notoriu dificil de vizat cu medicamente obișnuite.
„Această cercetare demonstrează potențialul incredibil al CRISPR-Cas13 de a acționa ca un medicament precis, specific mutației”, a declarat joi dr. Fareh într-un comunicat.
„Cu o dezvoltare ulterioară, această platformă ar putea transforma modul în care tratăm cancerele determinate de mutații greu de țintit”, a precizat acesta.
Precizia și adaptabilitatea acestei abordări deschide noi căi pentru tratamentele personalizate împotriva cancerului, adaptate profilului genetic unic al unui individ, a explicat cercetătorul australian.
Potrivit acestuia, metoda folosită pentru reducerea la tăcere a acestor variante atinge un nivel fără precedent în ceea ce privește precizia și flexibilitatea în condiții de laborator, dar vor fi necesare mai multe cercetări înainte ca aceasta să poată fi testată la oameni.
Cercetarea a fost publicată miercuri în revista Science Advances.