EMA recomandă măsuri pentru a reduce riscul de efecte secundare ale metamizolului

EMA recomandă măsuri pentru a reduce riscul de efecte secundare ale metamizolului
📅 2024-09-16

Metamizolul este un medicament utilizat de un secol pentru tratarea durerii moderate până la severe și a febrei. În prima parte a acestui an, agenția medicamentului fin Finlanda a solicitat o evaluare a produselor farmaceutice care conțin metamizol la nivel european, deoarece încă se raportează cazuri de apariție a agranulocitozei, o scădere bruscă a celulelor albe din sânge, care poate duce la infecții grave. În urma solicitării, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat în luna iunie o evaluare a analgezicelor care conțin metamizol. Vineri, instituția a anunțat recomandările pentru a reduce la minimum riscurile asociate administrării acestor medicamente. 

Recomandările au fost formulate de comitetul de siguranță al EMA (PRAC), care a evaluat riscul apariției agranulocitozei pentru toate medicamentele care conțin metamizol autorizate în UE, cu diferitele lor utilizări autorizate, precum și măsurile existente de minimizare a riscurilor.

Astfel, după examinarea datelor privind riscul de agranulocitoză asociat administrării de metamizol, PRAC a concluzionat că avertismentele existente în prospectele medicamentelor trebuie actualizate.

Măsura este menită să crească gradul de conștientizare a acestui efect secundar grav în rândul pacienților și al profesioniștilor din domeniul sănătății și să faciliteze detectarea și diagnosticarea precoce a acestuia.

De asemenea, comitetul recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să informeze pacienții să nu mai ia aceste medicamente și să solicite imediat asistență medicală dacă dezvoltă simptome de agranulocitoză.

Simptomele includ febră, frisoane, dureri în gât și răni dureroase în anumite zone ale corpului, în special în gură, nas și gât sau în regiunile genitale sau anale. Pacienții trebuie să rămână atenți la aceste simptome atât în ​​timpul, cât și la scurt timp după întreruperea tratamentului.

Dacă metamizolul este luat pentru febră, unele simptome precoce ale agranulocitozei pot trece neobservate. În mod similar, atunci când antibioticele sunt utilizate împreună cu metamizol, aceste simptome pot fi, de asemenea, limitate.

Experții EMA menționează că, în cazul în care pacienții dezvoltă simptome de agranulocitoză, trebuie efectuat imediat un test pentru măsurarea nivelului de celule sanguine, inclusiv a nivelurilor de globule albe. Tratamentul trebuie oprit până la sosirea rezultatelor.

De asemenea, PRAC a recomandat ca metamizolul să nu fie utilizat la pacienții cu risc crescut de agranulocitoză sau susceptibili la aceasta.

Aceasta include pacienții care au prezentat anterior agranulocitoză cauzată de metamizol sau medicamente similare (pirazoloni sau pirazolidine), care au probleme cu măduva osoasă sau care au o afecțiune legată de funcționarea celulelor sanguine.

Recomandările au fost formulate după o analiză a tuturor dovezilor disponibile, împreună cu un grup format din experți în terapia durerii, hematologi, medici generaliști, farmaciști și reprezentanți ai pacienților.

Totuși, PRAC a concluzionat că beneficiile medicamentelor cu metamizol continuă să depășească riscurile, însă este nevoie de actualizarea rezumatului caracteristicilor produsului (RCP) pentru toate medicamentele care conțin metamizol, pentru a include noile recomandări.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Sute de noi gene care pot duce la dezvoltarea cancerului, identificate de cercetători

Cercetătorii de la Centrul pentru Reglare Genomică (CRG) din Barcelona au descoperit sute de potențiale noi gene care conduc la cancer. Descoperirile extind semnificativ lista țintelor terapeutice posibile pentru monitorizarea Articolul Sute de noi gene care pot duce la dezvoltarea cancerului, id...

Un nou raport expune amenințările din ce în ce mai grave la adresa sănătății cauzate de schimbările climatice

Un raport dezvăluie pentru prima dată pericolele extinse, și din ce în ce mai mari, pentru sănătate reprezentate de fenomenele meteorologice extreme pe termen lung, pe măsură ce efectele schimbărilor Articolul Un nou raport expune amenințările din ce în ce mai grave la adresa sănătății cauzate de...

Noile valve cardiace artificiale combină tehnologii mecanice și biologice

Atunci când un pacient are nevoie de o nouă valvă cardiacă, înlocuitorii actuali, mecanici și biologici, au fiecare puncte forte și slabe. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Articolul Noile valve cardiace artificiale combină tehnologii mecanice și biologice apare prima dată în 360m...

Un studiu de supraviețuire a pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu imunoterapie duală arată rezultate pozitive după cinci ani

Cel mai lung studiu de urmărire a ratei de supraviețuire în cazul pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu o imunoterapie combinată a indicat rezultate pozitive după cinci ani de la Articolul Un studiu de supraviețuire a pacienților cu carcinom hepatocelular tratați cu imunoterapie duală ...

AI dezvoltă o terapie genică de ultimă generație pentru bolile musculare

Un nou studiu descrie utilizarea inteligenței artificiale (AI) în proiectarea unei noi generații de capside, structuri care învelesc materialul genetic al virusurilor adeno-asociate (VAA), pentru îmbunătățirea terapiilor genice în domeniul Articolul AI dezvoltă o terapie genică de ultimă generați...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..