În timp ce Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a raportat o creștere a cazurilor de metapneumovirus uman (HPMV) începând din decembrie 2024, riscul pentru populația Uniunii Europene (UE) este scăzut, a declarat miercuri Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Ce este HPMV?
HPMV este o boală respiratorie care provoacă simptome asemănătoare gripei și face parte din aceeași familie cu virusul sincițial respirator (VSR).
Ambele au circulat, alături de coronavirusul SARS-CoV-2 care a provocat pandemia de Covid-19 și gripă, în UE în timpul lunilor reci și prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi tinerii și persoanele în vârstă.
Nu reprezintă un risc: Pe baza a ceea ce se știe în prezent despre HPMV și modul în care circulă, ECDC a declarat că îmbolnăvirile din China reflectă „creșterea sezonieră” obișnuită și nu reprezintă „nicio preocupare specifică pentru UE”.
Metapneumovirusul uman poate provoca afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele. Copiii și adulții în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizați cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficiențe ale sistemului imunitar sau afecțiuni pulmonare cronice.
În România, o femeie de 67 de ani, internată la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, a fost diagnosticată cu virusul HMPV. Pacienta este internată în stare stabilă şi este izolată.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor a informat, joi, că pacienta internată la Spitalul Judeţean cu metapneumovirus uman (HMPV) este în stare stabilă şi că nu se efectuează anchetă epidemiologică, fiind vorba de un virus obişnuit, depistarea acestuia nefiind un motiv de alarmare.
În Grecia, un bărbat în vârstă de 71 de ani a fost internat într-un spital din Salonic din cauza complicațiilor provocate de virus după ce fiica sa s-a întors dintr-o călătorie în China, care se confruntă cu un focar de HMPV, pe fondul creșterii infecțiilor respiratorii din acest sezon..
Multe instituții media și-au exprimat îngrijorarea că s-ar putea „pregăti” o altă pandemie, dar, spre deosebire de SARS-CoV-2, virusul a fost detectat pentru prima dată în 2001 și nu prezintă semne actuale de transformare într-un virus mai periculos.
„Nu este necesar în acest moment să ne pregătim pentru o nouă pandemie”, a declarat Eva Hrnčířová, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în timpul unei ședințe de informare de miercuri la prânz, care a precizat că acest subiect va fi discutat în cadrul comisiei SANT de săptămâna viitoare.
Citește și:
Caz de îmbolnăvire cu metapneumovirus detectat în România
Ce este HMPV, virusul respirator care se răspândește în China. Există un pericol pentru Europa?