Cercetătorii au aflat de ce unele medicamente pentru osteoporoză protejează împotriva Covid-19

Cercetătorii au aflat de ce unele medicamente pentru osteoporoză protejează împotriva Covid-19
📅 2025-01-22

Un studiu a identificat o explicaţie de ce unele medicamente pentru osteoporoză oferă protecţie împotriva coronavirusului, SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19. În acest fel, medicamente deja existente ar putea ajuta în lupta împotriva coronavirusului şi a variantelor sale.

Realizat de cercetători de la Universitatea din York, studiul se bazează pe cercetări efectuate anterior de facultatea de medicină Harvard, care au comparat peste 450.000 de utilizatori ai unei clase de medicamente, denumite bifosfonaţi, cu neutilizatori în lunile premergătoare pandemiei din 2020.

Studiul Harvard a arătat că cei care au utilizat medicamente, cum ar fi alendronat şi zoledronat, au avut şanse mai mici de testare pozitivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2, diagnosticarea şi spitalizarea legate de Covid-19, dar studiul nu a explicat care a fost cauzal.

Candidaţi de top

Pentru a înţelege care ar putea fi cauza, cercetătorii de la York şi de la Institutul de Tehnologie şi Ştiinţă, Birla, din India, au explorat toţi bifosfonaţii enumeraţi într-o bază de date a candidatelor de medicament care s-ar putea lega potenţial de un domeniu enzimatic specific găsit în nidovirusuri, un grup de virusuri care include şi coronavirusurile.

Cercetarea a fost publicată online şi va apărea în numărul din luna mai 2025 al Journal of Molecular Graphics and Modelling.

Cercetătorii au aplicat această tehnică candidaţilor de top dintr-o bază de date de reorientare a medicamentelor, denumită „CoviRx”, iar după analizarea datelor, cercetătorii şi-au restrâns selecţia la şapte bifosfonaţi promiţători. Dintre aceştia, doi compuşi s-au dovedit a fi similari cu medicamentele deja aprobate, minodronat şi zoledronat.

De asemenea, ei au arătat că alendronatul este la fel de promiţător, sugerând că toţi trei ar putea fi potenţiali candidaţi pentru cercetări şi studii clinice suplimentar .

„Deşi vaccinurile s-au dovedit eficiente împotriva SARS-CoV-2 şi a variantelor sale, acestea nu sunt capabile să prevină transmiterea acestora şi, prin urmare, se caută noi medicamente pentru a ţine pasul cu virusul în continuă mutaţie", a declarat marţi profesorul Seshadri Vasan, de la departamentul de ştiinţe ale sănătăţii al Universităţii York, într-un comunicat.

Potrivit cercetătorului, o abordare a acestei provocări este utilizarea medicamentelor deja utilizate pentru alte afecţiuni.

„În 2023 am lansat o bază de date de medicamente care permite oamenilor de ştiinţă să îşi restrângă căutarea de la o listă de 7.817 candidaţi potenţiali la un „top 214”. De asemenea, am analizat 1.992 de bifosfonaţi într-o altă bază de date publică. Folosind această abordare, am reuşit să oferim o explicaţie la nivel molecular pentru medicamentele pentru osteoporoză, cum ar fi alendronatul şi zoledronatul, care protejează împotriva Covid-19 şi să estimăm faptul că şi alte molecule, cum ar fi minodronatul, un medicament utilizat în Japonia, pot fi benefice”, a adăugat acesta.

Cercetătorii solicită acum studii suplimentare care să se bazeze pe activitatea celor de la Harvard care au arătat potenţialul medicamentelor pentru osteoporoză, şi extinderea studiilor clinice la om pentru a explora potenţialul lor în Covid-19 şi alte coronavirusuri.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Good News

Only good and positive news.