Ratele cancerului hepatic s-au dublat în două decenii. Care ar fi potenţialele explicaţii

Ratele cancerului hepatic s-au dublat în două decenii. Care ar fi potenţialele explicaţii
📅 2025-01-22

Factorii stilului de viaţă, inclusiv obezitatea şi fumatul, sunt elemente-cheie care contribuie la cancerul hepatic, care este cauza de deces prin cancer cu cea mai rapidă creştere în Marea Britanie, conform noilor date ale echipei Cancer Intelligence. O recentă analiză arată că ratele de deces din cauza cancerului de ficat sunt de aproape două ori mai mari decât în urmă cu 20 de ani. Se estimează că decesele cauzate de cancerul hepatic vor creşte cu încă 10% până în 2040, însă specialiştii susţin că jumătate din cazuri ar putea fi prevenite.

Numărul persoanelor care mor din cauza cancerului hepatic aproape s-a dublat în ultimele două decenii şi se preconizează că va continua să crească, arată o nouă analiză din Marea Britanie, în ciuda faptului că aproximativ jumătate din cazuri pot fi prevenite.

Astfel, în ultimii 20 de ani, cancerul de ficat a ucis aproximativ 81.300 de persoane în Regatul Unit, şi se preconizează că în următorii 15 ani va ucide şi mai mulţi britanici, întrucât ratele deceselor vor creşte cu încă 10 % până în 2040 ajungând la aproximativ 135.000 de persoane.

În Statele Unite, cazurile de cancer hepatic au crescut de peste trei ori, din 1980, iar decesele aproape s-au dublat, conform Institutului Naţional de Cancer.

Katrina Brown, manager senior de statistică la Cancer Research UK, spune că există mai mulţi factori în creştere în ceea ce priveşte decesele cauzate de cancerul hepatic. Aceasta a fost parţial determinată de creşterea populaţiei britanice, ceea ce înseamnă mai multe diagnostice de cancer hepatic şi decese.

Ratele crescute pot fi puse şi pe seama creşterii populaţiei, spune Katrina Brown, dar există o creştere reală a riscului de a face cancer de ficat, care ucide aproape 5.800 de persoane în Regatul Unit în fiecare an, aproape dublu faţă de rata de la sfârşitul anilor 1990, când această formă de cancer ucidea 2.200 de persoane pe an, conform analizei Cancer Research UK.

Factorii stilului de viaţă joacă un rol major şi aproximativ jumătate din cazuri pot fi prevenite, a precizat ea. Consumul de alcool sau fumatul sunt factori determinanţi, iar un factor cheie este excesul de greutate, obezitatea.

„În ceea ce priveşte cancerul de ficat, este de remarcat faptul că excesul de greutate şi obezitatea reprezintă un factor de risc cheie, iar acest lucru a crescut constant în Regatul Unit - aproximativ două treimi dintre adulţii britanici sunt supraponderali şi obezi”, a spus ea.

În timp ce ratele de fumat  sunt în scădere şi modelele de consum de alcool s-au schimbat, în general cu tendinţă descendentă, specialiştii spun că multe cazuri de cancer de ficat de astăzi sunt rezultatul factorilor de risc din deceniile trecute.

„Ne uităm încă la impactul de acum 10 ani”, a precizat Brown.

„Cancerul hepatic, la fel ca majoritatea cancerelor, este cel mai frecvent la persoanele în vârstă, aşa că asta este ceea ce preconizăm că va continua şi asta parţial pentru că persoanele în vârstă au o speranţă de viaţă mai mare pentru a fi expuse la factorii de risc, dar şi pentru că în privinţa cancerului, boala poate apărea fără o expunere la factorii de risc”, a explicat Brown.

Ea a remarcat că, deşi a fost mai frecvent la bărbaţi decât la femei, ca şi alte tipuri de cancer, a fost neobişnuit de mai frecvent în unele grupuri etnice non-albe.

Cancerul hepatic este unul dintre cancerele cu o rată slabă de supravieţuire, doar 13 % dintre persoane supravieţuind la cinci ani după diagnosticare. În prezent, este a opta cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Regatul Unit, dar Cancer Research UK estimează că va ajunge pe locul şase până în 2040.

Sistemul Naţional de Sănătate, NHS Anglia a depus eforturi pentru a depista mai multe cazuri de cancer hepatic într-un stadiu incipient prin intermediul clinicilor hepatice mobile care se deplasează în comunităţile cu risc ridicat din întreaga ţară pentru a depista semnele şi simptomele bolii.

Semnele şi simptomele cancerului hepatic includ pierderea inexplicabilă în greutate, icter - îngălbenirea pielii şi a albului ochilor - mâncărime, senzaţie de rău sau burtă umflată.

Acum, la început de an, specialiştii recomandă formarea de obiceiuri sănătoase de durată pentru a reduce riscul de cancer.

Păstrarea unei greutăţi sănătoase, renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool pot face diferenţa, spun ei.

Brown spune că renunţarea la fumat este „cel mai bun lucru” pe care o persoană o poate face pentru a-şi reduce riscul de cancer sau de alte boli.

Directorul executiv pentru politici de sănătate al Cancer Research UK, dr. Ian Walker, a declarat că acesta este, de asemenea, un motiv pentru ca toţi parlamentarii să sprijine proiectul de lege privind tutunul şi vapat-ul, care ar împiedica copiii cu vârsta de 14 ani şi sub să poată cumpăra vreodată în mod legal produse din tutun sau de vapat.

„Este esenţial ca acest lucru să fie transformat în lege cât mai curând posibil, pentru a deveni o ţară fără fumat şi cu un viitor lipsit de efectele nocive ale tutunului”, a declarat dr. Walker.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Good News

Only good and positive news.