Preţurile medicamentelor au înregistrat o creştere modestă în anul 2024, cea mai mică din ultimii trei ani, potrivit datelor oficiale consultate de 360medical.ro. Principala explicaţie este că în 2024 nu a avut loc nicio corecţie a preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).
Astfel, datele oficiale publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile medicamentelor au crescut cu 1,89% în anul 2024 (decembrie 2023 – decembrie 2024), cea mai mică scumpire a medicamentelor din ultimii trei ani.
Rata de creştere a fost semnificativ sub rata medie a inflaţiei din România, care a fost în 2024 de 5,14%.
Ultimul an în care s-a înregistrat o rată de creştere a preţurile medicamentelor mai mică a fost în 2021 (1,38%).
În 2023, preţurile medicamentelor au crescut cu 15,04% (decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022), nivel-record al ultimelor decenii. Spre comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – fiind, la acel moment, un nivel-record pentru ultimii 12 ani.
O rată atât de mare de creştere a preţurilor medicamentelor precum cea din 2023 nu a mai fost atinsă de cel puţin două decenii în România.
Creşterea importantă a preţurilor medicamentelor din 2023 a fost determinată de corecţia preţurilor din Canamed, care a intrat în vigoare de la 1 august 2023.
În urma corecţiei Canamed din 2023, preţurile medicamentelor au crescut în cele mai multe cazuri, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară cu până la 14%.
NOUĂ CORECŢIE A PREŢURILE DE LA 1 IANUARIE 2025
De la 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare o nouă corecţie a preţurilor din Canamed. Faţă de anii anteriori, noutatea constă în faptul că s-au depus dosare doar pentru medicamentele inovative cu preţ de producător aprobat mai mare de 50 de lei şi pentru care nu este aprobat preţ de referinţă generic, biosimilar sau inovativ.
Pentru celelalte medicamente, preţurile s-au actualizat în funcţie de creşterea cursului de schimb.
Deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă (APP) sau reprezentanţii au depus documentele prevăzute în normele specifice, inclusiv documentaţia care fundamentează propunerile de preţ, între 1 septembrie şi 20 septembrie 2024.
Impactul noii corecţii asupra preţurile medicamentelor va putea fi observat în luna februarie, când va fi publicată rata inflaţiei pe luna ianuarie 2025.
Preţurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie sunt reglementate în România, ca şi în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variaţiile de costuri.
Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.