Consumul de antibiotice din România a scăzut cu “câteva zeci de procente” după înăsprirea reglementărilor privind eliberarea în farmacii, în urmă cu un an, susține ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
În 17 ianuarie 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătății nr. 63/2024, care a introdus noi reglementări pentru eliberarea antibioticelor, motivate oficial de instituție prin consumul excesiv de antibiotice din România, care crește rezistența la antimicrobiene (RAM).
Reglementările au fost modificate ulterior, prin reducerea dozei maxime care poate fi eliberată fără prescripție, în situații de urgență, de la necesarul pentru 72 de ore la cel pentru 48 de ore, și reducerea listei antibioticelor pentru care se aplică noua reglementare.
În plus, Ministerul Sănătății a elaborat și clarificări pentru farmaciști privind eliberarea de antibiotice, sub forma unui document Q&A (întrebări și răspunsuri).
La un an după introducerea noilor reglementări, ministrul Sănătății susține că acestea au avut rezultatul scontat, de reducere a consumului excesiv de antibiotice în România.
“Din datele preliminare pe care le avem, [consumul] a scăzut și cred că a scăzut probabil cu niște zeci de procente, nu știu, 10 sau 20%, dar consumul de antibiotice a scăzut în România după introducerea acelei măsuri, și cred că a fost o măsură binevenită”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.
Ministrul a sugerat că o parte din consumul excesiv este generat de utilizarea incorectă a antibioticelor pentru infecții respiratorii, care au cauze virale.
“Inclusiv în această infecție cu metapneumovirus, nu se recomandă tratamentul antibiotic, el este rezervat persoanelor care fac o suprainfecție sau o infecție bacteriană, respiratorie, numai la recomandarea medicului, și cel mai bine după efectuarea unui test de sensibilitate, ca să se aleagă antibioticul potrivit”, a mai spus prof. Rafila.