O echipă de cercetători de la Universitatea McMaster din Canada au descoperit o vulnerabilitate critică a bacteriilor rezistente la tratament, care poate fi exploatată cu ajutorul antibioticelor obișnuite, disponibile de mult timp.
Studiul cercetătorilor din Canada, publicat recent în “Nature Microbiology”, arată că zincul joacă un rol esențial în rezistența la antibiotice a unora dintre bacteriile cele mai periculoase pentru oameni.
Echipa de cercetare, condusă de profesorul Eric Brown de la Departamentul de Biochimie și Științe Biomedicale a Universității McMaster, a început să studieze comportamentul bacteriilor atunci când sunt supuse unor factori de stres, precum lipsa anumitor nutrienți.
“În ultimii 100 de ani, oamenii de știință au studiat de obicei bacteriile în cele mai favorabile condiții imaginabile. Laboratorul meu a fost interesat de mai mult timp să facă exact invers: studierea bacteriilor în condiții de stres nutritiv”, a afirmat prof. Eric Brown, care a fost și principalul autor al studiului.
În experimentele realizate în laborator, echipa de cercetători a explorat în ce măsură stresul nutritiv poate duce la identificarea de noi abordări în tratarea infecțiilor rezistente la carbapeneme – o clasă de antibiotice cu spectru larg de acțiune și care sunt și antibiotice de “ultimă linie”, utilizate când antibioticele obișnuite nu sunt eficace.
În cadrul experimentelor, cercetătorii au studiat bacteriile și în medii în care există foarte puțin zinc. Într-un astfel de mediu, capacitatea bacteriilor de a rezista carbapenemelor se menține doar cu costuri privind capacitatea de autoapărare, potrivit studiului.
În articolul care prezintă rezultatele studiului, cercetătorii au comparat bacteriile cu cavaleri în armură, ce țin într-o mână sabia și în cealaltă scutul. Atunci când sunt lipsite de zinc, bacteriile trebuie să renunțe la scut pentru a putea folosi în continuare sabia. “Încă sunt mortale, dar nu mai au apărare”, a explicat prof. Brown.
Experimente ulterioare au arătat că această vulnerabilitate poate fi exploatată. Mai exact, atunci când sunt private de zinc, bacteriile pot în continuare rezista carbapenemelor, însă sunt vulnerabile la azitromicină, un antibiotic disponibil de mult timp și prescris în mod frecvent peste tot în lume.
Studiul s-a concentrat pe două bacterii – Klebsiella pneumoniae și Pseudomonas aeruginosa -, care se află pe lista “ESKAPE”, a celor mai periculoase șase bacterii rezistente la antibiotice la nivel mondial.
Ambele sunt bacterii gram-negative, care de obicei nu sunt afectate de azitromicină.
Cercetătorii consideră că studiul lor deschide calea pentru a identifica noi utilizări clinice pentru medicamente vechi și demonstrează viabilitatea “stresului nutritiv” ca abordare în căutare de noi opțiuni terapeutice împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.