UPDATE Caz de îmbolnăvire cu metapneumovirus detectat în România - 360medical.ro

UPDATE Caz de îmbolnăvire cu metapneumovirus detectat în România - 360medical.ro
📅 2025-01-09

O femeie de 67 de ani, internată la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, a fost diagnosticată cu virusul HMPV. Metapneumovirusul uman, cunoscut și sub numele de HMPV, poate provoca afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele.

Copiii și adulții în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizați cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficiențe ale sistemului imunitar sau afecțiuni pulmonare cronice.

„Pacienta are comorbidităţi. Debutul bolii a fost pe 26 decembrie. Simptomatologia respiratorie a fost testată PCR la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. Astăzi am primit rezultatul. Atitudinea e similară cazurilor de Covid. S-a demarat ancheta epidemiologică”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.

Potrivit acesteia, virusul este periculos la copii, la persoane vârstnice şi la cei care au boli cronice, sistemul imunitar deficitar.

„Aceste persoane sunt mai sensibile, dar în rest este un virus care circulă în această perioadă. Se recomandă să se respecte igiena mâinilor, a strănutului, a tusei, să se evite aglomerările, în general recomandările uzuale în caz de viroze respiratorii”, a precizat mediul Daniela Rahotă.

Pacienta este internată în stare stabilă şi este izolată.

În prezent, China se confruntă cu un focar de metapneumovirus uman (HMPV), pe fondul creșterii infecțiilor respiratorii din acest sezon.

Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (VRS), și a fost identificat pentru prima dată în 2001.

Virusul prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebelușii, persoanele în vârstă și cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.

HMPV circulă de obicei în emisfera nordică în timpul iernii, iar datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, CDC din China, arată că au existat, de asemenea, creșteri ale unui număr de alte infecții respiratorii comune, inclusiv gripa sezonieră și VRS.

În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât și a virusului respirator sincițial.

UPDATE ora 13:44

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că metapneumovirusul uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001, iar în România, în fiecare an, se înregistrează zeci de mii de cazuri.

„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a explicat ministrul citat de Agerpres.

Virusul produce răceli, adăugat el, mai ales în sezonul rece, de foarte mulţi ani, în Europa, în emisfera nordică şi „în lume în general”.

Referindu-se la gripă, Alexandru Rafila a afirmat că în România încă nu este vorba despre o evoluţie de tip epidemic.

„Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale, gripa este monitorizată în primul rând. Este în fiecare an (virusul HMPV în România – n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate. Nu a venit din China…”, a spus ministrul Sănătăţii.

UPDATE ora 13:23

DSP Bihor: Pacienta cu HMPV, în stare stabilă; depistarea virusului nu este un motiv de alarmare, să se respecte prevenţia

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor a informat, joi, că pacienta internată la Spitalul Judeţean cu metapneumovirus uman (HMPV) este în stare stabilă şi că nu se efectuează anchetă epidemiologică, fiind vorba de un virus obişnuit, depistarea acestuia nefiind un motiv de alarmare.

„Nu se face anchetă epidemiologică fiind o infecţie obişnuită, curentă. Fiind judeţ de graniţă, noi am trimis azi tulpina detectată la Institutul Cantacuzino Bucureşti. Ce este mai important este să se respecte măsurile de prevenire a gripei în sezonul rece. Nu-i nimic spectaculos la HMPV-ul respectiv. E ca o gripă obişnuită. E cunoscută de mult şi probabil că mulţi oameni au mai fost infectaţi. Boala, de obicei, se remite de la sine, doar că anumite grupuri de persoane sunt mai vulnerabile şi predispuse la îmbolnăvire şi fac forme mai grave ce necesită internare”, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţârţ.

Potrivit comunicatului DSP Bihor, femeia în vârstă de 67 ani locuia la fiica ei în Oradea din luna noiembrie 2024, având patologie cronică în antecedente.

Pe data de 4 ianuarie, femeia s-a prezentat la serviciul UPU al Spitalului Clinic Judeţean cu fenomene de insuficienţă respiratorie acută, dispnee, tuse productivă, mialgii, artralgii, stare generală alterată cu debut în 26 decembrie 2024.

Pacienta a fost internată la Secţia Pneumologie – Terapie acută şi i s-a recoltat exudat faringian, proba fiind analizată în laboratorul spitalului prin metoda PCR – Multiplex – Panel respirator 2.1 plus, unde se detectează acest virus.

Laboratorul SCJUB a informat miercuri, 8 ianuarie, Compartimentul de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Bihor, în cadrul raportării săptămânale, detecţia Human Metapneumovirus. Tulpina este expediată către laboratorul DSP Bihor în data de 8 ianuarie 2025, ora 13,00, iar trimiterea ei către Institutul Cantacuzino Bucureşti (INCDMMC) s-a realizat în cursul dimineţii de joi.

Metapneumovirusul uman (HMPV) este cunoscut de peste 20 ani, face parte din aceeaşi familie de virusuri ca şi virusul sinciţial respirator, având o circulaţie obişnuită în sezonul rece de mai mulţi ani.

Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot dezvolta forme grave (în special la sugari şi copiii mici, vârstnici, persoane cu imunitate compromisă, pacienţi cu boli pulmonare cronice) şi necesită spitalizarea bolnavilor.

Ca şi alte virusuri, HMPV se răspândeşte prin tuse şi strănut, fiind importantă în sezonul gripal respectarea măsurilor de prevenire a gripei.

„Depistarea virusului nu este un motiv de alarmare, însă reamintim că e importantă respectarea măsurilor minime de protecţie sanitară împotriva virozelor respiratorii/ gripei”, se arată în comunicatul DSP Bihor.

Citește și:

Ce este HMPV, virusul respirator care se răspândește în China. Există un pericol pentru Europa?

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Cât timp trăiesc persoanele cu demență după diagnostic, potrivit unei analize majore

Conform unei analize ample, pacienții cu demență se pot aștepta să trăiască mai puțin de cinci ani după diagnosticare, în timp ce aproximativ 13% dintre persoane se mută într-un azil Articolul Cât timp trăiesc persoanele cu demență după diagnostic, potrivit unei analize majore apare prima dată în...

Consumul de antibiotice din România a scăzut cu “câteva zeci de procente” după înăsprirea reglementărilor privind eliberarea în farmacii

Consumul de antibiotice din România a scăzut cu “câteva zeci de procente” după înăsprirea reglementărilor privind eliberarea în farmacii, în urmă cu un an, susține ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Articolul Consumul de antibiotice din România a scăzut cu “câteva zeci de proc...

Mai puține complicații postchirurgicale la pacienții cu diabet zaharat care iau medicamente GLP-1, a constatat un studiu

Medicamentele GLP-1 pot reduce complicațiile chirurgicale la pacienții cu diabet, a constatat un studiu condus de o echipă de cercetători de la facultatea de medicină Weill Cornell din Statele Unite. Articolul Mai puține complicații postchirurgicale la pacienții cu diabet zaharat care iau medicam...

Japonia se confruntă cu cel mai mare val de gripă din ultimii 25 de ani. În România nu ar exista o evoluție de tip epidemic, potrivit ministrului Sănătății

Japonia a înregistrat în ultima săptămână a lunii decembrie 2024 cel mai mare număr de cazuri de gripă într-un interval de şapte zile de când datele medicale comparabile au devenit Articolul Japonia se confruntă cu cel mai mare val de gripă din ultimii 25 de ani. În România nu ar exista o evoluți...

Intervențiile terapeutice preventive pot reduce semnificativ riscul de depresie, arată un studiu realizat în Germania

Un studiu realizat în Germania sugerează că intervențiile terapeutice preventive pot reduce semnificativ riscul de depresie.  Studiul a fost realizată de cercetători de la Universitatea Tehnică din München și de Articolul Intervențiile terapeutice preventive pot reduce semnificativ riscul de depr...

Cercetătorii au identificat potenţialul de risc pentru mii de mutaţii ale unei gene asociate cu cancerul

Noi descoperiri ar putea ajuta la identificarea pacienților cu cancer de sân, ovarian, pancreatic sau de prostată care pot beneficia de terapii țintite. Oamenii de ştiinţă au caracterizat rolul a Articolul Cercetătorii au identificat potenţialul de risc pentru mii de mutaţii ale unei gene asociat...

Un nou studiu asociază milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel mondial cu băuturile cu zahăr

Fiecare băutură răcoritoare îndulcită cu zahăr consumată la nivel mondial contribuie la o criză crescândă a sănătății publice. Conform unei noi cercetări a Universității Tufts, aceste băuturi, de la băuturi Articolul Un nou studiu asociază milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel mo...

Ce planuri au proprietarii Stada, compania care a deschis recent o fabrică de medicamente în România

Compania farmaceutică germană Stada, înființată în urmă cu 130 de ani, a inaugurat recent o fabrică de medicamente în România, la Turda, cu o capacitate anuală de producție de 150 de Articolul Ce planuri au proprietarii Stada, compania care a deschis recent o fabrică de medicamente în România apa...

ECDC: Risc scăzut pentru UE în urma focarului de metapneumovirus din China

În timp ce Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a raportat o creștere a cazurilor de metapneumovirus uman (HPMV) începând din decembrie 2024, riscul pentru populația Uniunii Europene Articolul ECDC: Risc scăzut pentru UE în urma focarului de metapneumovirus din China apare ...

Campania „Mai multă viață, mai puține ecrane”

Sub sloganul „Mai multă viață, mai puține ecrane!” în perioada ianuarie – februarie 2025, Institutul Național de Sănătate Publică își îndreaptă atenția spre promovarea sănătății mintale, organizând la nivel național Articolul Campania „Mai multă viață, mai puține ecrane” apare prima dată în 360me...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.