Ratele de supraviețuire la cinci ani spun o poveste dură despre cancerul de sân: 99% dintre femei supraviețuiesc atunci când boala este depistată la timp, dar numai 31% supraviețuiesc atunci când boala este depistată după răspândire. Acum, un studiu cuprinzător asupra a peste 71 de milioane de femei americane arată că, din ce în ce mai mult, cancerul de sân este depistat prea târziu. Cercetătorii au constatat o creșterea semnificativă a bolii metastatice la diagnosticare în rândul femeilor din toate grupele de vârstă.
Această tendință îngrijorătoare a reieșit dintr-o analiză a înregistrărilor de diagnosticare a cancerului din 2004 până în 2021, publicată luna aceasta în revista Radiology.
Studiul a constatat că, în aproape toate grupurile demografice, diagnosticele de cancer de sân în stadiul IV – cancer care s-a extins deja la părți îndepărtate ale corpului – au crescut constant.
În timp ce cancerul de sân rămâne a doua cauză principală de deces prin cancer în rândul femeilor americane, după cancerul pulmonar, această cercetare sugerează că eforturile de detectare precoce pierd teren.
„Este important să înțelegem că aceste femei au prezentat cancer de sân la distanță (metastatic sau stadiul 4) în momentul diagnosticului”, spune coautorul studiului dr. Debra L. Monticciolo, care a fost președinta Colegiului American de Radiologie (RSNA), într-un comunicat.
Potrivit specialistului, femeile cu acest diagnostic au o rată de supraviețuire mult mai scăzută și sunt mult mai greu de tratat.
Cea mai alarmantă este creșterea dramatică în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani, care au înregistrat o creștere anuală de 2,91% a diagnosticelor în stadii avansate între 2004 și 2021. Acest grup de vârstă, deși are rate generale mai scăzute de cancer de sân, se confruntă cu statistici din ce în ce mai grave atunci când dezvoltă boala.
Disparitățile rasiale relevate de studiu sunt la fel de îngrijorătoare. Femeile de culoare s-au confruntat cu o rată cu 55% mai mare de cancer de sân în stadiu îndepărtat în comparație cu femeile albe, în ciuda ratelor similare raportate de utilizare a mamografiilor. Aceste constatări sugerează că accesul la îngrijiri de înaltă calitate – nu doar disponibilitatea screeningului – joacă un rol cheie în depistarea precoce și rezultatele tratamentului.
Pandemia de Covid-19 a complicat și mai mult acest peisaj. Până în aprilie 2020, ratele de screening pentru cancerul de sân au scăzut cu 87-99%. Deși ratele de screening au început să se redreseze, cercetătorii se tem că screeningurile ratate sau întârziate în timpul pandemiei ar putea duce la un număr și mai mare de diagnostice tardive în anii următori.
În rândul femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani, considerate în mod tradițional grupul demografic de bază pentru screeningul mamografic, au apărut modele îngrijorătoare. Acest grup a înregistrat creșteri semnificative ale diagnosticelor în stadiu îndepărtat în perioada 2004-2010 și din nou în perioada 2018-2021, minoritățile rasiale și etnice înregistrând cele mai mari creșteri.
Femeile asiatice s-au confruntat cu creșteri deosebit de izbitoare, cu o creștere anuală de 2,90 % a diagnosticelor în stadii îndepărtate pe parcursul perioadei de studiu. Femeile native americane au înregistrat creșteri și mai abrupte până în 2019, deși perturbările legate de pandemie au complicat analiza datelor mai recente pentru acest grup.
Impactul pandemiei asupra depistării cancerului a afectat cel mai mult femeile în vârstă din comunitățile minoritare. Femeile de culoare și hispanice în vârstă de 75 de ani și peste au înregistrat scăderi dramatice în ceea ce privește depistarea cancerului în 2020, ceea ce sugerează că populațiile deja vulnerabile s-au confruntat cu obstacole suplimentare în calea îngrijirii în timpul crizei.
Mai mulți factori pot determina aceste tendințe. Statele Unite nu dispun de un program de screening al cancerului de sân organizat la nivel național, ceea ce conduce la orientări și practici inconsecvente. Grupul operativ american pentru servicii preventive încă descurajează screeningul pentru femeile cu vârsta peste 74 de ani, în ciuda dovezilor care susțin beneficiile detectării precoce.
Creșterea ratelor de obezitate și schimbarea modelelor de reproducere – inclusiv a avea un copil mai târziu în viață – pot contribui, de asemenea, la creșterea riscului de cancer de sân.
Aceste constatări sugerează necesitatea reevaluării strategiilor de depistare a cancerului de sân, în special pentru femeile mai tinere și pentru comunitățile minoritare, scriu autorii analizei. Rezultatele studiului indică faptul că abordarea actuală a screeningului și a detectării ar putea să nu le satisfacă pe cele mai vulnerabile la diagnosticarea în stadii târzii.
„Mai puțin de 50% dintre femeile din Statele Unite participă la screeningul anual al cancerului de sân”, spune dr. Monticciolo. „Asta înseamnă că nu avem posibilitatea de a elimina cancerele de sân în stadiu incipient la un număr foarte mare de femei, care vor ajunge într-un stadiu mai târziu pentru diagnostic”.
În spatele fiecărei creșteri de punct procentual în această cercetare se află o femeie care ar fi putut avea opțiuni diferite dacă cancerul ei ar fi fost depistat mai devreme. În timp ce aceste constatări descriu o imagine sumbră, ele indică și o cale de urmat – arătând exact unde trebuie consolidat sistemul de sănătate pentru a se asigura că fiecare femeie are o șansă egală la depistarea precoce.
Rezumatul cercetării
Acest studiu cuprinzător a analizat informațiie din baza de date SEER (Supraveghere, epidemiologie și rezultate finale), care acoperă aproape jumătate din populația Statelor Unite. Cercetătorii au examinat înregistrările de diagnosticare a cancerului din 2004 până în 2021, urmărind cât de des au fost descoperite cancerele de sân după ce acestea se răspândiseră deja în părți îndepărtate ale corpului (metastaze). Analiza a fost ajustată pentru a ține seama de diferențele de vârstă ale populației și de întârzierile în raportarea cancerului, asigurând o imagine cât mai exactă a tendințelor în materie de cancer.
Rezultate
Analiza a evidențiat creșteri consistente ale cazurilor de cancer de sân în stadii avansate în majoritatea grupurilor demografice. Femeile tinere (20-39) au înregistrat cea mai abruptă creștere, de 2,91% pe an. Femeile în vârstă de 40-74 de ani au înregistrat creșteri de 2,10% în perioada 2004-2010 și 2,73% în perioada 2018-2021. Cele de 75 de ani și peste au înregistrat o creștere anuală de 1,44%. În rândul grupurilor rasiale, femeile asiatice au înregistrat o creștere anuală de 2,90%, în timp ce femeile de culoare au menținut rate globale semnificativ mai ridicate în comparație cu femeile albe.
Limitările studiului
Studiul s-a confruntat cu mai multe constrângeri. Datele după 2021 nu au fost disponibile, făcând imposibilă evaluarea completă a impactului pe termen lung al pandemiei de Covid-19. Unele grupuri demografice, în special femeile native americane, au avut prea puține cazuri pentru o analiză statistică detaliată. În plus, baza de date nu a urmărit modul în care au fost detectate cancerele, împiedicând cercetătorii să compare rezultatele între populațiile depistate și cele care nu au fost depistate.
Concluzii
Constatările sugerează o schimbare îngrijorătoare în ceea ce privește diagnosticarea cancerului de sân, acesta făcându-se mai ales în stadii mai avansate, afectând în special femeile tinere și comunitățile minoritare. Studiul evidențiază necesitatea unor orientări de screening mai coerente, a unui acces mai bun la asistență medicală de calitate și a unei atenții sporite pentru populațiile considerate în mod tradițional cu risc mai scăzut. Perturbarea screeningului pentru cancer în timpul pandemiei de Covid-19 poate avea efecte de lungă durată care vor necesita o monitorizare continuă.