Bolile inflamatorii pot influenţa căderea părului, sugerează un studiu

Bolile inflamatorii pot influenţa căderea părului, sugerează un studiu
📅 2025-01-22

Astmul, dermatita atopică sau tiroidita Hashimoto ca boli concomitente sunt factori de risc pentru caracteristicile clinice asociate cu un prognostic slab în cazul căderii părului, cunoscută şi sub numele de alopecia areata (AA).

La pacienţii cu trei boli atopice, şi anume dermatită atopică, astm şi rinită, vârsta medie de apariţie a AA este cu aproximativ zece ani mai devreme decât la pacienţii fără comorbidităţi inflamatorii cronice, au stabilit acum de cercetătorii de la Spitalul Universitar din Bonn (UKB), în cadrul unui studiu de cohortă de amploare al pacienţilor afectaţi.

Rezultatele au fost publicate joi în revista Allergy.

Alopecia areata (AA) este o boală autoimună frecventă care duce la căderea bruscă şi circulară a părului. Evoluţia clinică a AA este imprevizibilă şi variază foarte mult de la o persoană la alta.

Numeroase studii au arătat că AA este adesea asociată cu boli inflamatorii cronice comorbide, adică coexistente, care pot avea un impact asupra prognosticului şi gestionării clinice. Cu toate acestea, există puţine cercetări privind impactul bolilor inflamatorii cronice concomitente asupra caracteristicilor clinice ale AA într-o cohortă dimensionată corespunzător.

Printr-o reţea de cooperare a dermatologilor şi a grupurilor de sprijin pentru AA, specialiştii în genetică umană din Bonn au recrutat un grup mare de aproximativ 3.000 de persoane afectate cu date genetice şi autoevaluări clinice extinse în ultimii 20 de ani.

Puţin peste jumătate dintre aceştia au declarat, de asemenea, că suferă de o boală inflamatorie cronică suplimentară.

„Aceasta este una dintre cele mai mari cohorte de AA la nivel mondial şi o sursă unică de date pentru cercetarea aspectelor genetice şi clinice ale alopeciei areata”, spune prof. Regina Betz de la Institutul de Genetică Umană din cadrul UKB, care este membru al Ariei de Cercetare Transdisciplinară (TRA) «Life & Health» şi al Clusterului de Excelenţă ImmunoSensation de la Universitatea din Bonn

„Din cunoştinţele noastre, aceasta este cea mai cuprinzătoare analiză a caracteristicilor clinice ale AA în raport cu bolile inflamatorii cronice concomitente. Am evaluat simultan mai multe boli concomitente şi mai multe caracteristici clinice ale AA într-un set de date care depăşeşte în dimensiune majoritatea datelor clinice bazate pe cohorte privind pacienţii cu AA raportate anterior în literatura de specialitate”, a precizat la rândul său dr. Buket Basmanav de la Institutul de Genetică Umană, unul dintre autorii studiului.

S-a descoperit legătura dintre caracteristicile clinice ale alopeciei areata şi astm

Cercetătorii din Bonn au descoperit că comorbiditatea cu o boală inflamatorie cronică - în special dermatita atopică, astmul bronşic, tiroidita Hashimoto, rinita sau vitiligo - a fost asociată cu vârsta de debut, severitatea şi/sau durata AA.

Acest lucru se datorează faptului că pacienţii cu AA cu astm, dermatită atopică sau tiroidită Hashimoto au fost semnificativ mai susceptibili de a raporta pierderea părului la debutul bolii , într-un mod sever şi de lungă durată.

„Am constatat că astmul bronşic comorbid este un factor de risc mai puternic pentru factorii de prognostic slab decât dermatita atopică comorbidă sau rinita”, spune primul autor Annika Friedrich, doctorand la Universitatea din Bonn la UKB.

„Acesta este primul raport al unei asocieri semnificative între astmul comorbid şi caracteristicile clinice ale AA în literatura de specialitate”, a precizat aceasta.

Riscul de apariţie timpurie, severă şi de lungă durată a AA a crescut treptat odată cu creşterea numărului de boli atopice concomitente la pacienţii cu AA.

Vârsta medie de debut a AA a fost cu aproximativ un deceniu mai devreme la pacienţii care sufereau simultan de trei boli atopice, şi anume astm bronşic, dermatită atopică şi rinită, decât la pacienţii fără comorbidităţi inflamatorii cronice.

„Considerăm că aceasta este o susţinere indirectă a ipotezei conform căreia bolile atopice pot declanşa apariţia alopeciei areata la un subgrup de pacienţi”, spune dr. Basmanav.

Pe baza acestor rezultate, autorii speră că pacienţii cu alopecia areata care au şi boli inflamatorii cronice comorbide, în special dermatită atopică, astm bronşic sau tiroidită Hashimoto, ar putea beneficia de o monitorizare clinică mai frecventă şi de o intervenţie terapeutică mai precoce.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Good News

Only good and positive news.