Autoritățile sanitare din UE sunt în alertă după ce o boală necunoscută a provocat sute de îmbolnăviri și mai multe decese în Africa - 360medical.ro

Autoritățile sanitare din UE sunt în alertă după ce o boală necunoscută a provocat sute de îmbolnăviri și mai multe dece
📅 2024-12-20

Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape” cazurile cu o boală încă necunoscută care afectează sud-vestul Republicii Democratice Congo (RDC), a dat asigurări luni o reprezentantă a Comisiei Europene, subliniind că niciun caz similar nu a fost raportat în Europa.

Ministerul Sănătății Publice din Republica Democratică Congo (RDC) a alertat recent Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind creșterea numărului de decese dintr-o cauză nediagnosticată până în prezent.

Boala neidentificată a ucis cel puțin 31 de persoane în ultima lună în sud-vestul RDC, potrivit unui comunicat, publicat de OMS.

„Evident, urmărim îndeaproape situaţia. (…) Încercăm să strângem informaţii”, în colaborare cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), a declarat purtătoarea de cuvânt Eva Hrncirova, în faţa presei la Bruxelles.

Aceasta a precizat că „experţi ai ECDC sunt mobilizaţi. Cooperăm, de asemenea, cu OMS. Natura acestei boli nu este deocamdată cunoscută. Se manifestă într-o provincie destul de îndepărtată, în sud-vestul” RDC, „şi asta complică puţin situaţia”, a subliniat Hrncirova.

„Singurul lucru pe care îl pot spune, şi este foarte important, este că niciun caz al acestei boli necunoscute nu a fost semnalat în Europa”, a insistat ea, potrivit Agerpres.

Republica Democratică Congo (RDC) este în „alertă maximă” după detectarea unei boli misterioase care a provocat deja zeci de decese în ultima lună, potrivit ultimelor estimări ale ministrului Sănătăţii din această țară.

Fenomenul, descris de autorităţile sanitare drept „un eveniment de sănătate publică necunoscut”, este deocamdată localizat în zona Panzi, la aproximativ 700 de kilometri de Kinshasa. Primele cazuri au fost detectate la sfârşitul lunii octombrie.

În această zonă izolată, greu accesibilă şi unde infrastructurile sanitare sunt aproape inexistente, populaţia trăieşte în condiţii de precaritate generalizată, suferind din cauza lipsei de acces la apă potabilă şi medicamente.

Conform primelor date disponibile, boala misterioasă afectează în mod special copiii, 40% dintre cazuri fiind înregistrate la copii sub cinci ani.

Simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe – febră, tuse şi dureri de cap.

RDC a fost deja lovită puternic în ultimele luni de virusul mpox, cu peste 1.000 de decese. Una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă, RDC a înregistrat recent o uşoară scădere a numărului de cazuri ale acestei boli, cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei”.

OMS a anunţat vineri că a trimis o echipă de experţi pentru a veni în sprijinul autorităţilor sanitare din RDC cu scopul de a investiga această boală, în prezent nediagnosticată, asociată mai multor decese produse într-o regiune izolată din această ţară africană

Potrivit OMS, „între 24 octombrie și 5 decembrie 2024, o regiune din RDC a înregistrat 406 cazuri de îmbolnăviri cu o boală nediagnosticată în prezent, care provoacă simptome de febră, dureri de cap, tuse, secreții nazale și dureri corporale. Toate cazurile severe au fost raportate ca fiind grav subnutrite, fiind înregistrate până acum 31 de decese”, a precizat OMS citând date de la Ministerul Sănătăţii Publice din RDC.

Potrivit autorităților locale, numărul ar putea fi mai mare. La începutul acestei săptămâni, autorităţile locale au anunţat că boala necunoscută ar fi ucis 143 de persoane în această regiune în luna noiembrie.

Majoritatea cazurilor raportate sunt în rândul copiilor, în special al celor sub cinci ani.

Cazurile au apărut în regiunea Panzi, care are facilități de sănătate limitate și se află la aproximativ 700 de kilometri sud-est de capitala Kinshasa. Zona este rurală și izolată, accesul fiind îngreunat și mai mult de sezonul ploios în desfășurare. Se estimează că este nevoie de 48 de ore pentru a ajunge din Kinshasa pe șosea. „Aceste provocări, combinate cu diagnosticarea limitată în regiune, au întârziat identificarea cauzei de bază”, a transmis OMS.

Potrivit agenției internaționale de sănătate, în zonă au fost trimise echipe de intervenție rapidă pentru a identifica cauza epidemiei și a consolida răspunsul.

„Echipele colectează probe pentru teste de laborator, oferă o caracterizare clinică mai detaliată a cazurilor detectate, investighează dinamica transmiterii și caută cazuri suplimentare, atât în cadrul unităților sanitare, cât și la nivelul comunității. De asemenea, echipele contribuie la tratamentul pacienților, la comunicarea riscurilor și la implicarea comunității. Având în vedere prezentarea clinică și simptomele raportate, precum și un număr de decese asociate, pneumonia acută, gripa, Covid-19, rujeola și malaria sunt luate în considerare ca potențiali factori cauzali, malnutriția fiind un factor contributiv”, a precizat OMS în comunicat.

Malaria este o boală frecventă în această zonă și este posibil să fie cauza sau să contribuie la apariția acestor cazuril. Testele de laborator sunt în curs de desfășurare pentru a determina cauza exactă.

În acest stadiu, este, de asemenea, posibil ca mai multe boli să contribuie la apariția cazurilor și a deceselor, a precizat agenția de sănătate ONU.

OMS a transmis că realizează, în prezent, teste de laborator, pentru a determina cauza bolii,adăugând că va comunica mai multe informaţii pe măsură ce acestea vor deveni disponibile.

„Prioritatea noastră este să oferim un sprijin efectiv familiilor şi comunităţilor afectate”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional OMS pentru Africa.

„Toate eforturile sunt desfăşurate pentru identificarea cauzelor bolii, pentru a înţelege modalităţile de transmitere şi pentru a asigura răspuns adecvat cât de rapid posibil”, a adăugat ea.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Pentru prima dată în 30 de ani, Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor „sănătoase”

Autorităţile americane din domeniul sanitar au anunţat joi că au redefinit pentru prima dată în 30 de ani ceea ce constituie o dietă „sănătoasă”, într-o ţară puternic afectată de bolile Articolul Pentru prima dată în 30 de ani, Statele Unite redefinesc etichetarea alimentelor „sănătoaseR...

Cercetătorii de la UMF “Carol Davila” vor beneficia de expertiză de la centre occidentale de top privind cancerele pancreatico-biliare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București desfășoară un proiect internațional dedicat cercetării în cancerele pancreatico-biliare, alături de parteneri din Danemarca, Regatul Unit al Marii Britanii și Țările Articolul Cercetătorii de la UMF “Carol Davila” vor ...

S-a născut primul copil din lume cu ajutorul unei tehnologii care maturizează ovulele în afara corpului

O tehnologie inovatoare în domeniul fertilității, care utilizează celule stem pentru a ajuta un embrion să se maturizeze în afara corpului, a dus la prima naștere umană vie din lume. Articolul S-a născut primul copil din lume cu ajutorul unei tehnologii care maturizează ovulele în afara corpului ...

Prevenirea declinului sănătății cardiovasculare din copilărie. Cercetătorii au reușit să determine vârsta exactă când sănătatea inimii începe să scadă

Oamenii de știință au descoperit că riscul de infarct miocardic (atac de cord) începe în copilărie. Ei au reușit să determine vârsta exactă când obiceiurile sănătoase încep să scadă și Articolul Prevenirea declinului sănătății cardiovasculare din copilărie. Cercetătorii au reușit să determine vâr...

Rolul surprinzător al infecției intestinale în boala Alzheimer. Un studiu sugerează o legătură între infecția cu un virus comun și această maladie devastatoare

În intestinul unor pacienți cu Alzheimer cercetătorii au identificat un virus comun care ar putea contribui în tăcere la dezvoltarea bolii. În timp ce oamenii de știință au suspectat mult Articolul Rolul surprinzător al infecției intestinale în boala Alzheimer. Un studiu sugerează o legătură într...

Articol susținut de Sanador -Chirurgie robotică ginecologică de înaltă performanță la Spitalul Clinic SANADOR

Utilizarea chirurgiei robotice în ginecologie constituie o inovație majoră în sfera intervențiilor minim invazive, având în prim-plan sistemul da Vinci Xi, unul dintre cele mai avansate echipamente robotice disponibile la Articolul <div class="supratitlu">Articol susținut de Sanad...

Un medicament pentru o tulburare genetică rară, autorizat în SUA

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat joi primul tratament pentru o tulburare genetică rară, numită sindromul chilomicronemiei familiale (FCS), care împiedică organismul să descompună grăsimile și se Articolul Un medicament pentru o tulburare genetică rară, auto...

Mai multe afecțiuni cronice par să accelereze deteriorarea rinichilor, a constatat un studiu

Ar putea un istoric de astm sau depresie să ducă la insuficiență renală ani mai târziu? Un nou studiu trage un semnal de alarmă cu privire la o posibilă legătură Articolul Mai multe afecțiuni cronice par să accelereze deteriorarea rinichilor, a constatat un studiu apare prima dată în 360medical.ro.

În premieră, cercetătorii au reușit să oprească mutațiile genetice care determină apariția cancerelor agresive

Un grup de cercetători din Australia a anunțat joi că a identificat o modalitate de a reduce la tăcere mutații genetice care cauzează mai multe cancere agresive. Laboratorul din Melbourne Articolul În premieră, cercetătorii au reușit să oprească mutațiile genetice care determină apariția cancerel...

Cele mai eficiente tratamente pentru adulții cu ADHD, potrivit unui studiu

Care este cel mai bun tratament pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)? Cel mai amplu studiu a găsit noi indicii. Medicamentele stimulante sunt bine tolerate și au Articolul Cele mai eficiente tratamente pentru adulții cu ADHD, potrivit unui studiu apare prima dată în 3...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.