Uniunea Europeană „urmăreşte îndeaproape” cazurile cu o boală încă necunoscută care afectează sud-vestul Republicii Democratice Congo (RDC), a dat asigurări luni o reprezentantă a Comisiei Europene, subliniind că niciun caz similar nu a fost raportat în Europa.
Ministerul Sănătății Publice din Republica Democratică Congo (RDC) a alertat recent Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind creșterea numărului de decese dintr-o cauză nediagnosticată până în prezent.
Boala neidentificată a ucis cel puțin 31 de persoane în ultima lună în sud-vestul RDC, potrivit unui comunicat, publicat de OMS.
„Evident, urmărim îndeaproape situaţia. (…) Încercăm să strângem informaţii”, în colaborare cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), a declarat purtătoarea de cuvânt Eva Hrncirova, în faţa presei la Bruxelles.
Aceasta a precizat că „experţi ai ECDC sunt mobilizaţi. Cooperăm, de asemenea, cu OMS. Natura acestei boli nu este deocamdată cunoscută. Se manifestă într-o provincie destul de îndepărtată, în sud-vestul” RDC, „şi asta complică puţin situaţia”, a subliniat Hrncirova.
„Singurul lucru pe care îl pot spune, şi este foarte important, este că niciun caz al acestei boli necunoscute nu a fost semnalat în Europa”, a insistat ea, potrivit Agerpres.
Republica Democratică Congo (RDC) este în „alertă maximă” după detectarea unei boli misterioase care a provocat deja zeci de decese în ultima lună, potrivit ultimelor estimări ale ministrului Sănătăţii din această țară.
Fenomenul, descris de autorităţile sanitare drept „un eveniment de sănătate publică necunoscut”, este deocamdată localizat în zona Panzi, la aproximativ 700 de kilometri de Kinshasa. Primele cazuri au fost detectate la sfârşitul lunii octombrie.
În această zonă izolată, greu accesibilă şi unde infrastructurile sanitare sunt aproape inexistente, populaţia trăieşte în condiţii de precaritate generalizată, suferind din cauza lipsei de acces la apă potabilă şi medicamente.
Conform primelor date disponibile, boala misterioasă afectează în mod special copiii, 40% dintre cazuri fiind înregistrate la copii sub cinci ani.
Simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe – febră, tuse şi dureri de cap.
RDC a fost deja lovită puternic în ultimele luni de virusul mpox, cu peste 1.000 de decese. Una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă, RDC a înregistrat recent o uşoară scădere a numărului de cazuri ale acestei boli, cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei”.
OMS a anunţat vineri că a trimis o echipă de experţi pentru a veni în sprijinul autorităţilor sanitare din RDC cu scopul de a investiga această boală, în prezent nediagnosticată, asociată mai multor decese produse într-o regiune izolată din această ţară africană
Potrivit OMS, „între 24 octombrie și 5 decembrie 2024, o regiune din RDC a înregistrat 406 cazuri de îmbolnăviri cu o boală nediagnosticată în prezent, care provoacă simptome de febră, dureri de cap, tuse, secreții nazale și dureri corporale. Toate cazurile severe au fost raportate ca fiind grav subnutrite, fiind înregistrate până acum 31 de decese”, a precizat OMS citând date de la Ministerul Sănătăţii Publice din RDC.
Potrivit autorităților locale, numărul ar putea fi mai mare. La începutul acestei săptămâni, autorităţile locale au anunţat că boala necunoscută ar fi ucis 143 de persoane în această regiune în luna noiembrie.
Majoritatea cazurilor raportate sunt în rândul copiilor, în special al celor sub cinci ani.
Cazurile au apărut în regiunea Panzi, care are facilități de sănătate limitate și se află la aproximativ 700 de kilometri sud-est de capitala Kinshasa. Zona este rurală și izolată, accesul fiind îngreunat și mai mult de sezonul ploios în desfășurare. Se estimează că este nevoie de 48 de ore pentru a ajunge din Kinshasa pe șosea. „Aceste provocări, combinate cu diagnosticarea limitată în regiune, au întârziat identificarea cauzei de bază”, a transmis OMS.
Potrivit agenției internaționale de sănătate, în zonă au fost trimise echipe de intervenție rapidă pentru a identifica cauza epidemiei și a consolida răspunsul.
„Echipele colectează probe pentru teste de laborator, oferă o caracterizare clinică mai detaliată a cazurilor detectate, investighează dinamica transmiterii și caută cazuri suplimentare, atât în cadrul unităților sanitare, cât și la nivelul comunității. De asemenea, echipele contribuie la tratamentul pacienților, la comunicarea riscurilor și la implicarea comunității. Având în vedere prezentarea clinică și simptomele raportate, precum și un număr de decese asociate, pneumonia acută, gripa, Covid-19, rujeola și malaria sunt luate în considerare ca potențiali factori cauzali, malnutriția fiind un factor contributiv”, a precizat OMS în comunicat.
Malaria este o boală frecventă în această zonă și este posibil să fie cauza sau să contribuie la apariția acestor cazuril. Testele de laborator sunt în curs de desfășurare pentru a determina cauza exactă.
În acest stadiu, este, de asemenea, posibil ca mai multe boli să contribuie la apariția cazurilor și a deceselor, a precizat agenția de sănătate ONU.
OMS a transmis că realizează, în prezent, teste de laborator, pentru a determina cauza bolii,adăugând că va comunica mai multe informaţii pe măsură ce acestea vor deveni disponibile.
„Prioritatea noastră este să oferim un sprijin efectiv familiilor şi comunităţilor afectate”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional OMS pentru Africa.
„Toate eforturile sunt desfăşurate pentru identificarea cauzelor bolii, pentru a înţelege modalităţile de transmitere şi pentru a asigura răspuns adecvat cât de rapid posibil”, a adăugat ea.