Cercetătorii au analizat modul în care inteligenţa artificială (AI) ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăţi rezultatul unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV), în condiţiile în care multe persoane se confruntă cu infertilitatea.
AI ar putea fi utilizată pentru a creşte rata de succes a fertilizării in vitro, conform unui nou studiu.
FIV presupune prelevarea unui ovul din ovarele unei femei şi fertilizarea acestuia în laborator cu spermatozoizi. Dacă fertilizarea are succes, embrionul poate fi apoi plasat în uter, unde se dezvoltă fătul.
Înainte de recoltare, ovulele, conţinute în mici saci numiţi foliculi, sunt pregătite cu o injecţie cu un hormon numit „declanşator”.
Utilizând AI şi date de la peste 19.000 de pacienţi, cercetătorii au descoperit că administrarea injecţiei atunci când o proporţie mai mare de foliculi aveau dimensiuni cuprinse între 13 şi 18 mm era legată de rate îmbunătăţite de obţinere a ovulelor mature şi de naşteri viitoare.
În prezent, imagistica cu ultrasunete (ecografie) este utilizată pentru a evalua dimensiunile celor mai mari foliculi.
„FIV produce atât de multe date bogate încât poate fi o provocare pentru medici să le utilizeze pe deplin pe toate atunci când iau decizii de tratament pentru pacienţii lor. Studiul nostru a arătat că metodele de inteligenţă artificială sunt bine adaptate pentru a analiza datele complexe ale FIV”, a declarat într-un comunicat dr. Ali Abbara, lector în endocrinologie la Imperial College London (ICL) şi coautor principal al studiului.
„În viitor, inteligenţa artificială ar putea fi utilizată pentru a oferi recomandări precise în vederea îmbunătăţirii procesului decizional şi pentru a ajuta la personalizarea tratamentului, astfel încât să putem oferi fiecărui cuplu cele mai bune şanse posibile de a avea un copil”, a adăugat el.
Echipa şi-a publicat rezultatele recent în revista Nature Communications şi intenţionează să valorifice aceste cercetări pentru a crea un instrument de inteligenţă artificială pe care să-l testeze în studii clinice.
Una din 6 persoane se confruntă cu infertilitatea
AI poate fi o resursă valoroasă în domeniul asistenţei medicale.
„În cazul în care miza este atât de mare pentru a lua cea mai bună decizie posibilă, această tehnică poate sprijini procesul decizional al medicilor şi poate duce la rezultate mai bune pentru pacienţi”, a precizat la rândul său dr. Thomas Heinis, de la ICL, unul dintre autorii studiului.
„În mod important, ne aşteptăm ca puterea de calcul să se îmbunătăţească exponenţial în viitorul apropiat, permiţându-ne să luăm decizii folosind date precise într-un mod care nu a fost posibil până acum”, a mai indicat cercetătorul britanic.
Infertilitatea afectează unul din şase cupluri la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Rata medie de succes a tratamentului - care are ca rezultat o naştere vie - a variat de la 32% pentru femeile sub 35 de ani la 4% pentru femeile peste 44 de ani în 2019, potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Regatul Unit (NHS).
Infertilitatea nu priveşte doar femeile, studiile arătând o creştere a infertilităţii masculine de la mijlocul anilor 1970.
Unul din 20 de bărbaţi se confruntă în prezent cu o fertilitate redusă, cercetătorii afirmând că printre cauzele potenţiale se numără expunerea la anumite substanţe chimice, „creşterea ratelor de obezitate şi tendinţa de amânare a conceperii”.