Test bazat pe ADN-ul tumoral din sânge, dezvoltat pentru estimarea rezultatelor pacienţilor cu cancer

Test bazat pe ADN-ul tumoral din sânge, dezvoltat pentru estimarea rezultatelor pacienţilor cu cancer
📅 2025-01-22

Oamenii de ştiinţă spun că un test pentru detectarea ADN-ului tumoral circulant poate estima rezultatele pacienţilor cu cancer pulmonar, într-un studiu finanţat de Cancer Research din Marea Britanie.

ADN-ul tumoral circulant (ADNtc) este format din fragmente de ADN eliberate în sânge de cancer. Se ştie că acesta este important pentru prognosticul bolii, dar poate fi dificil de măsurat cu precizie.

Într-o cercetare publicată luni în revista Nature Medicine, cercetătorii de la Institutul Francis Crick, UCL, şi UCLH au colaborat cu o companie americană care dezvoltă şi comercializează teste şi analize genomice avansate pentru cancer (Personalis) pentru a testa o platformă numită NeXT Personal, care poate detecta cantităţi foarte mici - 1 parte la un milion - de ADNtc. Platforma se bazează pe o descoperire a echipei Crick a biomarkerilor din sânge care detectează celulele canceroase după tratament, ceea ce ar putea indica un potenţial de recidivă.

Cercetătorii au aplicat platforma la probe de plasmă sanguină de la 171 de persoane cu cancer pulmonar în stadiu incipient din cohorta TRACERx, constatând că persoanele cu un nivel scăzut de ADNtc înainte de operaţie erau mai puţin predispuse la recidivă şi aveau rate de supravieţuire generală mai bune decât persoanele cu un nivel ridicat de ADN tumoral.

Sensibilitatea ridicată a testului a însemnat că au putut fi detectate cantităţi mai mici de ADNtc, ceea ce a împiedicat etichetarea incorectă a testelor cu o cantitate mai mică de ADNtc drept ADNtc negative.

Cancerul pulmonar în stadiu incipient este tratat, de obicei, prin îndepărtarea tumorii prin intervenţie chirurgicală şi cu chimioterapie sau imunoterapie, în funcţie de stadiul tumorii, cu scopul de a obţine cele mai mari şanse de vindecare.

Testul va fi evaluat în continuare pe eşantioane de la pacienţi care au suferit intervenţii chirurgicale cu cancer pulmonar în stadii incipiente, pentru a evalua dacă prezenţa ADNtc în sânge după operaţie poate fi utilizată pentru a deduce riscul viitor de recidivă. Acest lucru ar putea permite medicilor să ofere terapie suplimentară după operaţie, crescând şansele de vindecare a pacienţilor.

„Am arătat că prezenţa sau absenţa ADN-ului tumoral în sânge a fost puternic predictivă pentru prognostic. testarea ADNct, în special folosind platforme ultrasensibile, ar putea ajuta clinicienii să ia decizii mai informate cu privire la tratament şi să ofere pacienţilor o idee mai precisă despre modul în care boala lor ar putea progresa”, a declarat luni James Black, cercetător postdoctoral la Institutul Francis Crick şi Centrul de excelenţă CRUK pentru cancerul pulmonar de la UCL, într-un comunicat.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, dar este greu de tratat, cu o rată ridicată de recidivă.

„Este vital să înţelegem cine ar beneficia de un tratament mai agresiv, în special pentru pacienţii cu boala în stadiul 1, care sunt adesea diagnosticaţi în timpul screeningului CT pentru cei cu un risc mai mare. Utilizarea testelor sensibile ctDNA este o modalitate de a face acest lucru, care sperăm că va maximiza beneficiul clinic şi va minimiza tratamentul inutil pentru pacienţii individuali”, a adăugat Charles Swanton, director clinic adjunct şi şef al Laboratorului pentru evoluţia cancerului şi instabilitatea genomului de la Crick, medic oncolog la spitalele universitare ale UCL, şi autor principal al studiului.

Cercetătorul a adăugat că, sunt necesare mai multe cercetări pentru validarea acestor teste înainte de utilizarea lor în practica clinică regulată.

„Am conceput NeXT Personal pentru a detecta cancerul rezidual sau recurent în stadiile sale incipiente, iar acest studiu arată importanţa clinică a acestei detectări ultra-sensibile în cancerul pulmonar în stadiu incipient. Un test mai sensibil precum NeXT Personal oferă pacienţilor potenţialul unei detectări şi al unui tratament mai timpurii. În mod similar, după cum vedem în acest studiu, un test negativ poate linişti potenţial pacienţii şi poate oferi speranţa de a evita terapia inutilă în viitor”, a precizat dr. Richard Chen, de la Personalis.

Tipul de test utilizat în NeXT Personal avansează medicina personalizată, spun specialiştii, ajutând medicii să poată oferi tratamentul potrivit persoanelor potrivite, clasificându-le cu exactitate în grupuri în funcţie de evoluţia probabilă a bolii.

„TRACERx este studiul nostru emblematic de cercetare a cancerului pulmonar, urmărind evoluţia bolii de-a lungul timpului. Fiind un cancer greu de tratat, cu cât înţelegem mai multe despre evoluţia sa, cu atât suntem mai bine echipaţi pentru a-l învinge", a adăugat Marianne Baker, de la Cancer Research UK.

Testul poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a supravieţuirii persoanelor a căror boală este mai probabil să revină după tratament, economisind în acelaşi timp tratamentele dificile de care pacienţii ar putea să nu aibă nevoie dacă boala lor este mai puţin riscantă, spun autorii.

Deşi sunt necesare mai multe cercetări, studiul ne aduce cu un pas mai aproape de o zi în care tratamentele pot fi adaptate pacienţilor.

Testul de generaţie următoare, TRACERx EVO, recrutează acum persoane pentru a se alătura studiului şi va cerceta şi mai profund biologia cancerului pulmonar”

Studiul este susţinut de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) şi Centrul de cercetare biomedicală şi în domeniul îngrijirii al UCLH.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri 360medical

Good News

Only good and positive news.