Mai mulți bebeluși din Europa au dezvoltat „sindromul vârcolacului” după ce au fost expuși la un tratament pentru căderea părului, potrivit unui nou raport.
Un total de 11 cazuri de hipertricoză sau „sindromul vârcolacului” au fost identificate la bebeluși de pe teritoriul Europei, din cauza expunerii la un medicament pentru căderea părului utilizat de părinții acestora, conform unui nou raport.
Cazurile de creștere excesivă a părului la acești bebeluși pot fi legate de utilizarea substanței minoxidil de către părinții sau îngrijitorii acestora, potrivit raportului.
Hipertricoza, denumită în mod obișnuit „sindromul vârcolacului”, este o afecțiune rară caracterizată prin creșterea anormală și în exces a părului în alte zone decât scalpul (zona capului). Această creștere a părului, conform Institutelor Naționale de Sănătate din Statele Unite (NIH), poate acoperi întreaga față și întregul corp sau poate apărea localizat, sub forma unor smocuri.
Raportul, care a fost realizat de Centrul de farmacovigilență din Navarra (CFN), Spania, a constatat că un număr de copii afectați de acest sindrom aveau un părinte care folosea un tratament care conține minoxidil pentru tratarea căderii părului.
Minoxidilul este un medicament conceput pentru a promova creșterea părului și a încetini căderea acestuia la persoanele care suferă de calviție. Medicamentul poate fi administrat pe cale orală sau ca soluție topică aplicată direct pe scalp.
Primul caz a fost identificat atunci când Centrul de farmacovigilență spaniol a investigat situația unui copil care a dezvoltat progresiv o creștere excesivă a părului pe spate, picioare și coapse pe parcursul a două luni.
Potrivit raportului, tatăl copilului, care fusese în concediu de la locul de muncă timp de o lună pentru a avea grijă de fiul său, folosise o soluție locală de minoxidil 5 % pentru a-și trata calviția.
Totuși, raportul a adăugat că, după întreruperea contactului cu medicamentul, simptomele copilului afectat au regresat complet.
Pielea bebelușilor este mai sensibilă decât cea a adulților
Centrul de farmacovigilență spaniol a efectuat o analiză a cazurilor similare folosind date din sistemul spaniol de farmacovigilență și din bazele de date EudraVigilance ale Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
Analiza a evidențiat cazuri suplimentare cu caracteristici similare care implică bebeluși din Europa care aveau „sindromul vârcolacului” și ai căror îngrijitori foloseau minoxidil topic pentru a trata calviția.
CFN a sugerat două modalități posibile prin care minoxidilul ar fi putut fi transferat de la îngrijitori la sugari, fie pe cale orală, fie prin contact direct cu pielea.
Având în vedere că bebelușii au pielea mai subțire și mai sensibilă în comparație cu adulții, este mai ușor ca medicamentele topice să fie absorbite în corpul lor.
În urma acestor constatări, Comitetul european de farmacovigilență pentru evaluarea riscurilor (PRAC) a decis să actualizeze informațiile despre produs pentru medicamentele care conțin minoxidil.
Prospectul revizuit include acum avertismente cu privire la riscul potențial de creștere excesivă a părului corporal la sugari în urma contactului cu zonele în care a fost aplicat minoxidil.